De Duurzame Melkveehouderij 

In Zuidschermer, gemeente Alkmaar, staat de klimaat neutrale boerderij van de familie Kregel en Van der Helm. Het bedrijf HK Holsteins bestaat uit twee generaties van de familie Kregel en Van der Helm. Duurzaamheid is een belangrijke focus, dus proberen we daar richting 2030 ook naar te handelen.

 

Henk en Annie Kregel verhuide in 2006 van Driehuizen naar de Laanweg in Zuidschermer met hun vier kinderen, Marlies, Else, Lars en Lieke. In 2016 volgde er een nieuwe verhuizing, Sjoerd van der Helm de man van Marlies (de oudste dochter) kwam met zijn koeien naar het bedrijf. Waardoor twee bedrijven werden samengevoegd naar één. Vanaf dat moment stonden zij acht uur per dag in de melkput, vier uur in de ochtend en vier uur in de middag. Dit was geen optie voor de lange termijn.  Dankzij veel bedrijfsbezoeken bij collega boeren wisten Lars en Sjoerd (de jonge generatie) dat zij in de toekomst met melkrobots wilde gaan melken. Sinds 2019 zijn de melkrobots in werking. Maar dat was niet alles, ook wilde zij stappen zetten in een toekomstbestendige melkveehouderij, ze wilde verduurzamen. Het idee om eigen stroom op te wekken ontstond in 2017 tijdens een studiereis naar België, dit werd in 2020 werkelijk dankzij de monomestvergister. Dankzij de vergister is de boerderij energie neutraal en circulair (Het project is mede mogelijk gemaakt door Provincie Noord-Holland en de Europese Unie)

 

Alles weten over de totstandkoming van het familie bedrijf? Lees meer in de blog: Toen en Nu. 

 

De familie Kregel en Van der Helm vinden het belangrijk dat burgers een beter beeld krijgen van de agrarische sector. We zijn verweven in een samenleving waarin het beschikken over voedsel heel normaal is, je gaat naar de supermarkt en de keuze is reuze. Maar waar komen al deze producten nu vandaan, wat is het verhaal achter het product, en hoe wordt ervoor gezorgd dat het product van de beste kwaliteit is. Dat leggen wij u graag uit.